söndag 29 januari 2012

Långpromenad och mackning

Vi har varit ute i sol, snö och solsken i drygt två timmar. Helt underbart, men fötterna blev trötta.

Väl hemma fyllde vi på energi - varm choklad med vispgrädde, plus macka och bulle.
Nu ska jag strax fixa en annan macka - alltså macka Adams monsterkvilt. En liten bit kom jag igår.

torsdag 26 januari 2012

Sista monster-M:et är applicerat!

Äntligen! Jag har alldeles nyss applicerat det sista Monster- M:et till Adams matta!




Nu återstår en hel del trådar som ska dras ner på baksidan och sen ska jag riva papper. Tack vare tips från mina vänner som läst min blogg aktiverades mitt minne :-) och jag kom ihåg att jag har en superbra pincett som jag kan använda för att få bort mönsterpapperet i "benen". Jag har testat och det går riktigt snabbt.
Åter till sömnaden!

lördag 21 januari 2012

Mönsterpappersfråga

Nu har jag applicerat åtminstone 2/3 av alla "monster-M" och har börjat ta bort stabiliserinspapperet. Jag använder vanligt mönsterpapper - sånt som man köper i tygaffären med gult omslag på. Att riva bort de stora bitarna går jättelätt. Problemet är med det småttiga inne i bokstäverna.

Det tar en evig tid att pilla bort papperet, så som jag gjort på 1½ figur på bilden.
Min fundering är om jag törs strunta i det och låta papperet sitta kvar. Vad händer om man tvättar kvilten? Lossar papperet och blir som hårda "bollar"? Någon som har testat?

söndag 15 januari 2012

Sytt, men inte lappteknik

I onsdags köpte jag nya köksmöbler och när vi hämtat dem åkte också julen ut. Kvar var bara de röda gardinerna, inte direkt julgardiner, men jag ville inte ha dem uppe längre. Så äntligen tog jag tag i det, i mitt tycke fina tyget, jag fick av min f.d. svägerska för snart ett år sedan. I fredags hann jag inte sy, men igår ägnade jag flera timmar åt att sy gardiner och fixa till det i köket/vardagsrummet. Tyget räckte bara till två längder, en i var ände av det stora fönstret. Jag tycker faktiskt det räcker. Blommorna växer så det knakar här och de ser till att det i alla fall ser ombonat ut.
Jag har litet tyg kvar från gardinsömnaden och av det tänker jag sy tabletter - när jag får tid. Än så länge får det duga med några olika omgångar tabletter som vi köpte på Erikshjälpen i torsdags.

Högsta prio på "att sy-listan" är så klart Adams monstermatta. Jag har jobbat en hel del i onödan. Alla "Monster-M" får inte plats på mattan, tack och lov. Några "maskar" är fastsydda och alla är i alla fall faststrukna på tyget. Det går framåt om än långsamt.

torsdag 5 januari 2012

Syrum (och matta) på G

Strax före jul fixade C en "nätvägg"vid mitt skärbord. Idag har jag röjt undan bordet från diverse bråte som länge varit på väg till förrådet, så jag kunde nå till väggen. En del av mina linjaler och andra verktyg har jag hittat och hängt upp på krokarna. Resten får bli någon annan dag.

Mitt viktigaste syjobb nu och för en längre tid är att få färdigt Adams monstermatta.
Mittblocket är helt färdigt med fastsydda applikationer, men det är inte renskuret.

För att kunna lägga ut resten av applikationerna på den blivande mattan så har jag ritat "monster-M" på 15 A4-ark Steam –A- Seam2 Lit. Det blir alltså massor av "M" att klippa ut i  neon-gult, neon-grönt och neon-orange.Jag börjar bli litet less på att klippa de där "maskarna", men kommer ju inte vidare förrän allt är förberett.

Adam fyller år 20 februari. Vad jag önskar att hans matta vore färdig då, men det förblir nog en önskedröm.