måndag 24 februari 2014

Tindra lär sig sy på symaskin

Förra veckan hade vi besök av vårt snart 9-åriga barnbarn Tindra som valde att tillbringa sitt sportlov hos oss i Gävle. Det är så roligt när hon eller någon av hennes kusiner kommer hit utan föräldrar. I somras pratade hon och jag om att jag skulle lära henne sy på maskin, men då var det finväder och bad som gällde. Nu var det inte lika kul att vara utomhus i många timmar, så då drog vi igång vårt projekt.

Eftersom Tindra aldrig har sytt på en maskin först, så fick hon börja med att sy efter raka linjer på papper. Men allra först måste vi fixa så hon nådde ner till pedalen. En skokartong gjorde susen.


För att det skulle gå lättare att styra drog jag ner farten till minimum på maskinen och sen sydde hon fina raka "hål-linjer". Vilken skillnad mot när jag lärde mig sy i syslöjden. Vi fick inte röra de elektriska maskinerna förrän vi kunde sy alla möjliga figurer på papper, utan tråd och med gamla trampmaskiner. Det var inte kul.

Tindra valde själv de tyger hon ville ha till sin kudde. Först var det säkert tio olika tyger, där kattyget var det allra viktigaste. Hon hade tänkt ha en bit av varje, men när jag visade henne att kattyget räckte till många kvadrater, så kom vi gemensamt fram till att det räckte bra med bara två extra tyger. Jag skar till ett gäng 4"-kvadrater och sen satte hon igång att sy ihop dem. Då fick hon använda min 1/4" pressarfot med styrskena och det gick jättebra. Sakta men säkert fick hon ihop alla sina block. Vi blev faktiskt rätt så imponerade över att hon hade så mycket tålamod.Jag tråcklade ihop dukvadd och toppen åt henne och sen kviltade hon med stor fokusering i diket på alla sömmar. Hon lyckades jättebra att följa diket, även om det ibland inte blev helt perfekt, men så blir det för mig med :-)

 Lycklig Tindra med sitt allra första sömnadsprojekt.

Naturligtvis måste jag visa en närbild på kudden. Klicka på bilden så ser ni hennes kviltning med mönstersöm.

Måndag betyder Visa och berätta hos Eva och nog kan väl Tindras sömnad vara till inspiration?

6 kommentarer:

 1. Grattis Tindra till en jättesöt kudde!!! Den ska du vara stolt över.
  Kattokig som jag är.....så gillar jag kattyget skarpt.
  kram Gunilla

  SvaraRadera
 2. Tindra det var bra gjort Din kudde är jättefin.

  SvaraRadera
 3. Vilket duktigt barnbarn du har! Och vilken fin kudde hon gjort!
  Kram Kerstin

  SvaraRadera
 4. Vilken lycka när barnbarnen vill lära sig att sy. Tindra har verkligen gjort en fin kudde och så stolt hon måste vara att den blev så lyckad! Kram

  SvaraRadera
 5. Wow! Vilken duktig tjej! Superfin kudde!
  Kram Lizzan

  SvaraRadera
 6. Så skoj att Tindra ville sy, och resultatet blev ju jättefint! Vilken duktig tjej! kram Katarina

  SvaraRadera