tisdag 7 januari 2014

SBS block

För många år sedan, tror det var 2007, började jag sy SBS block (Sylvia´s Bridal Sampler).
Jag kom långt under de kommande åren av 140 block fattades det bara 18 stycken, när jag la av hösten 2010. Sen tänkte jag så klart fortsätta när jag hade flyttat och kommit i ordning, men det har känts så motigt. Jag har hittat på massor med skäl att sy andra saker i stället, men igår bestämde jag mig för att sy åtminstone några block., eftersom jag inte kan göra färdigt överkastet till svärmor. Jag mätte hennes säng i julas och skulle ta tag i det gamla mosaiktäcket och minska ner det så det passade hennes säng. Vad händer då? Jo, hon går och köper en smalare säng! Nu vet jag ju inte hur stort jag ska sy, så det får vänta tills nästa gång vi besöker henne.

Åter till SBS-blocken.
Igår skar jag till och sydde detta block, som heter Blazing Star.


Jag tyckte det var jättesvårt att få till speciellt Y-sömmarna. Det var inte lätt att pricka den påritade sömmen precis där den startade (utan sömsmån). Litet chansartat blev det med start och stopp. Av gammal vana använde jag min 1/4" pressarfot med styrskena.
Jag saknar också info om hur man ska pressa sömsmånerna, på den här typen av block som jag inte är van vid. Jag pressade dem åt ett håll som vanligt så det blev litet buckligt men får duga.
Jag tänkte inte ens på att detta är en stjärna som passar i Majas utmaning "Scrappiga stjärnor". Tack Maja för att du påminde mig. Nu är jag också med i ditt bus.

Idag kom jag plötsligt på, när jag igen jobbade med Y-söm, att jag ju inte behöver ha en pressarfot med "rätt" sömsmån. Jag har ju ritat efter mallar på alla små tygbitar, så jag plockade fram en öppen fot jag köpte för flera år sedan. Så mycket lättare det gick när jag ser sömlinjen hela tiden. Lättare ja, men banne mig inte lätt, snarare litet mindre pilligt och besvärligt.


Jag bestämde mig för att pressa isär alla sömsmåner i stället för åt ena hållet och nu tycker jag att jag har lyckats riktigt bra, så här långt i alla fall. Förhoppningsvis har jag ännu ett färdigt block i morgon.

10 kommentarer:

 1. De blocken är ju jättesnygga. Jag har sett några av dem, kommer inte ihåg nu vem det var som sydde dem. Har du nu kommit så långt och har så få kvar innan du är klar så måste du ju fixa resten. Heja Heja!!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Heja Birgitta! Stoppa inte undan det, utan fortsätt nu med ett block i taget, så är det snart klart! Så bra att du testade en annan pressarfot. kram Katarina

  SvaraRadera
 3. Fint Birgitta!
  Länka till min länk den hittar du 1/1-14 så är du med på utlottningen.
  Hämta gärna knappen också.
  Kram//Maja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra, Birgitta!
   Klart att du ska vara med och ha en chans att vinna nya tygbitar nu när du sytt en stjärna!
   Kram//Maja

   Radera
 4. Grattis till att ha kommit igång igen!
  Behöver Du "hjälp" med att välja block, säg till :-)
  kram

  SvaraRadera
 5. Heja heja!! Duktiga du är som tagit tag i blocken. jag ska banne mej också försöka göra mitt sbs klart i år. Ett block i veckan ska vi väl klara av???
  kram
  vivianne

  SvaraRadera
 6. Så härligt att du kommit igång igen.
  Mina ligger så fint nerpackade än.
  Kram Kerstin

  SvaraRadera
 7. Du ska se att blocken blir klara. Kram Annika

  SvaraRadera
 8. Jätte fint block du sytt !!Bambikram

  SvaraRadera